Er zijn waarschijnlijk wel miljoenen verschillende liedjes beschikbaar. Hoe kies je daar in godsnaam nou een goede selectie van voor een feest? Je hebt uiteraard zelf een muzieksmaak, maar de kans is groot dat het niet zo'n goede keuze is. Je wilt namelijk een lijst die voor iedereen interessant is, en niet alleen voor jou. De muziek is een vrij belangrijk onderdeel van een feest, en je wilt dan ook dat het niet onnodig afleidt. Er zijn veel verschillende soorten feesten, en ieder soort feest heeft zo zijn eigen standaarden. Op een verjaardagsfeest wil je natuurlijk de jarige Job een beetje in het zonnetje zetten. Op een trouwfeest wil je een nummer met emotionele waarde voor het bruidspaar, maar je wilt ook dat de mensen een beetje gaan dansen. Je hoort het al, het kan een behoorlijke kunst zijn om de juiste afspeellijst te vinden. Daarom hier een aantal tips die het makkelijker maken voor jou om de juiste muzieklijst samen te stellen!

Denk aan de leeftijdsgroep

Meestal hebben feestjes wel een bepaalde doelgroep. Zo kan het vooral voor jongeren, volwassenen, ouderen of soms ook een mix van allemaal zijn. Het is altijd het leukste als mensen een liedje herkennen. Je gaat daarom niet hele oude muziek draaien op een feestje van twintigers, en andersom ook geen moderne muziek bij een feest met voornamelijk ouderen. In de regel wil je zo veel mogelijk muziek uit de tienerjaren van de gemiddelde bezoeker kiezen. Hier zijn zij waarschijnlijk het bekendst mee, en dus zullen zij deze eerder herkennen. Uiteraard kan er af en toe wel een klassiekertje bij die niet helemaal binnen de periode valt, maar het gaat er dus vooral om dat men het liedje ook daadwerkelijk kent.

Heb je een DJ?

Als je een DJ hebt ingehuurd, of je gaat voor een vriend die het een beetje kan een DJ set huren, dan wil je natuurlijk aan de DJ vragen of hij of zij nog goede ideeën hebben. Dikke kans dat een professionele DJ al wel vaker op een feestje gedraaid heeft. Diegene zal dan ook wel een beetje weten wat voor muziek meestal in de smaak valt. Eventueel kan je samen door de afspeellijst gaan om een aantal nummers te schrappen of toe te voegen.

Laat je verrassen

Het is een beetje een gok, maar je kan jezelf vrij goed laten verrassen tegenwoordig. De functie waarbij bijvoorbeeld Spotify muziek suggereert op basis van de muziek die je luistert, is behoorlijk goed. Als jij jouw Spotify gewoon een tijdje laat staan op een bepaald genre, krijg je vanzelf goede suggesties binnen datzelfde genre. Niet iedereen kent dezelfde muziek, dus zo heb je een breder assortiment om uit te kiezen!