In de puberteit kom je in een periode waar veel natuurlijk kan veranderen. Je gaat nieuwe mensen leren kennen, je begint waarschijnlijk met een baantje waar je buiten school ook weer andere mensen leert kennen en noem maar op. Je lichaam veranderd, en soms snappen we daar helemaal niets van. En dat is totaal niet erg. Want we ondergaan allemaal deze periode. De een wat erger dan de ander. Maar we komen er allemaal doorheen. Echter merk je in deze periode wel met wie je wel en niet om moet gaan en hierbij kan het ook wel eens gebeuren dat je ergens hulp bij moet krijgen waar je liever geen hulp bij krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een speedverslaving of misschien al alcohol. Maar dat is natuurlijk allemaal in het ergste geval, zover hoeft het allemaal niet te komen natuurlijk. Als het wel nodig is kun je altijd veilig en vertrouwd terecht bij verslavingszorginstellingen.

 

Nieuwe vrienden tijdens jouw schoolperiode

In de puberteit komt er ook een periode dat je naar een nieuwe school gaat of misschien wel in een nieuwe klas. Dan leer je natuurlijk allemala nieuwe mensen kennen en dit kan een grote impact hebben op jou. Je wilt natuurlijk vrienden hebben waar je op kan bouwen. Met wie je kan lachen en huilen en noem maar op. Ook wil je er veel mooie momenten mee beleven en hier later aan terug denken. Maar bedenk wel dat je vrienden wilt waar het niet alleen van jouw kant komt. Een vriendschap moet natuurlijk van beiden kanten komen en je moet er allebei even veel moeite voor doen. Het is natuurlijk niet nodig om aan een dood paard te trekken. Daar heeft niemand zin in.

 

Je lichaam veranderd ook nog eens in deze tijd

Het kan allemaal niet ongemakkelijk genoeg in de puberteit. Want ook nog jouw lichaam gaat veranderen en het is logisch dat je daar soms ook nog wel eens vragen over hebt. En misschien wil je er liever niet met jouw ouders, broers of zussen over praten of wil je het ook niet kwijt aan je vrienden. En dat is allemaal te begrijpen. Maar wanneer je vragen hebt kan je in deze periode echt wel terecht bij jouw familie. En nee het is niet altijd even leuk maar he, je moet bij iemand je vragen kwijt. En jouw ouders, en eventueel oudere zussen of broers, weten precies wat je mee maakt en kunnen je heel gemakkelijk gerust stellen. 

 

De puberteit is niet iets waar je je voor moet schamen want iedereen maakt het mee.