Als Zelfstandige Zonder Personeel ben jij verantwoordelijk voor alles wat er bij het bedrijf komt kijken. Het kan dus bijvoorbeeld zomaar dat jij af en toe een aantal ritjes moet maken. Misschien moet je spullen bezorgen, klanten bezoeken, of je moet om een andere reden met een auto op pad. Je wilt dan natuurlijk een betrouwbare auto, want als je ineens zonder zit, dan kan dat jou indirect een hoop geld kosten. Jouw taken en projecten zijn misschien niet altijd hetzelfde, dus je wilt je niet per se meteen vastleggen aan het kopen van een echte bedrijfsauto. Er zijn dan nog een aantal opties over, waarmee je behoorlijk flexibel kunt zijn in wanneer je welke auto nodig hebt. Je kunt een auto huren, of een auto leasen. Allebei de opties hebben zo hun voordelen, en het hangt helemaal af van wat voor behoeftes jij hebt welke optie meer geschikt is. 

Een auto huren

Als jij niet regelmatig, maar toch af en toe een auto nodig hebt, dan is het huren van een auto waarschijnlijk de oplossing. Als je een paar keer per maand een ritje moet maken naar een klant, of juist naar jouw leverancier, dan is het toch te duur om het hele jaar rond een auto te bezitten. Je kan met een huurcontract vaak per dag bepalen of je wel of niet gebruik wilt maken van een auto. Bovendien kan je de ene keer een grotere auto huren dan de andere keer, afhankelijk van de klus. Het nadeel is weer dat je per dag redelijk wat betaalt, en dat kan behoorlijk in jouw potentiële verdiensten hakken!

Leasen

Je denkt misschien dat een leaseauto voornamelijk in een dienstverband wordt gebruikt. Of dit nu wel of niet het geval is, er is in ieder geval geen reden waarom je als zelfstandige niet een auto zou kunnen leasen. Er zijn in principe twee verschillende manieren waarop je kunt leasen. Er is het normale leasecontract, waarbij je een maandelijks bedrag betaalt en een contract aangaat voor langere tijd. Meestal gaat het hier om een duur van enkele jaren. Als je niet zeker weet of je over een aantal maanden nog steeds een auto nodig hebt, of misschien een grotere auto, dan is shortlease zakelijk de juiste keuze. Het werkt in principe hetzelfde als een normaal leasecontract, behalve dat de duur een stuk korter is. Je geniet van het lagere bedrag per dag, zonder dat jij je voor lange tijd hoeft vast te leggen. Vaak kan je per maand beslissen of je de auto nodig hebt of niet, en of je misschien een upgrade wilt.