Iedereen weet wel dat het belangrijk is om voldoende water binnen te krijgen op een dag. Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? En waarom is het zo gezond? En hoe houd je de vochtbalans nu het beste op peil? Om goed antwoord te kunnen geven op die vragen is het goed om te weten waarom het zo belangrijk is om water te drinken. Want wat gebeurt er eigenlijk als je te weinig water binnenkrijgt? 

Waarom is water drinken zo belangrijk? 

Je verliest iedere dag vocht doordat je ademt, zweet, plast en poept. Om dit weer aan te vullen moet je dus voldoende vocht binnenkrijgen. Een volwassene zou iedere dag tussen de 1,5 en 2 liter vocht moeten drinken. Kinderen tot 13 jaar hebben voldoende aan een hoeveelheid tussen de 1 en 1,5 liter vocht. Dit is het advies van het Voedingscentrum. Maar, dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Het is het beste om voldoende af te wisselen tussen water, magere en halfvolle zuiveldranken of sojadrink, zwarte, groene of kruidenthee en koffie zonder suiker. 

Naast dat je vocht nodig hebt om je vochtbalans aan te vullen, is het ook goed voor je huid, spieren, bloeddruk en stimuleert het je brein en kan het je productiviteit verhogen. Maar kun je dan ook te veel water drinken? Ja, ook dat kan. Je merkt dat je te veel water hebt gedronken als je misselijk wordt, moet braken, hoofdpijn krijgt, slaperig en verward wordt, opgezwollen handen en voeten krijgt of in ernstige gevallen een epilepsieaanval krijgt of bewusteloos raakt. Maar, als jij je houdt aan het advies komt dit niet voor.  

Hulpmiddelen om voldoende water binnen te krijgen 

Nu kun je natuurlijk een glas water naast je neer zetten. Maar wat als je veel onderweg bent voor het werk of je kind wilt stimuleren om voldoende te drinken? Met een water fles heb je altijd je drinken bij de hand. Of je nu kiest voor een isoleerfles voor je hete thee, een reisbeker of een simpele waterfles, het zal je hoe dan ook stimuleren om voldoende water te drinken. Ook handig, een water fles heb je al vanaf 275 ml tot een liter! 

Voor kinderen kun je een drinkbeker met rietje aanschaffen. Dat is door het schuifdeksel vooral handig als je veel onderweg bent en het draagt ook nog eens bij aan een goede ontwikkeling van de mond en tanden. Je kunt zo'n drinkbeker al aan je kleintje aanbieden vanaf 9 maanden, dus je kind kan er naar hartenlust op oefenen met ‘echt’ drinken om uiteindelijk zelfstandig te kunnen drinken.