Fietsen in Nederland is een van de gewoonste dingen in ons land. Kinderen beginnen daarom al erg jong met het fietsen. Eerst uiteraard onder begeleiding, en met zijwieltjes, maar al snel zullen kinderen zelfstandig op een fiets springen. Voor mensen die uitgegroeid zijn is het niet zo lastig om een fiets met de goede maat te vinden, maar voor kinderen kan dit een stuk lastiger zijn. Daarom hier drie stappen die je wilt ondernemen voordat je een fiets gaat uitzoeken voor of met een kind.

De wielmaat

In principe worden kinderfietsen hoofdzakelijk onderverdeeld in verschillende wielmaten. Deze maten worden nou eenmaal vaak in inches gegeven, dus het is niet altijd even makkelijk om in te schatten welke maat jouw kind nodig heeft. Gelukkig bestaan er goede omrekentabellen waarbij je de juiste wielmaat kunt uitvogelen gebaseerd op verschillende maten van het kind. In principe wil je de binnenkant van het kind zijn of haar benen meten, en hier vervolgens mee rekenen om de juiste wielmaat te vinden. Je kunt deze tabellen voor een kinderfiets gemakkelijk online of in de fietsenwinkel vinden. Vaak staat er ook aangegeven wat de gemiddelde binnenbeenlengte per leeftijd en totale lengte is, maar meten is weten, en dat is beter dan gokken!

Alle maten opnemen

Als de kinderfiets als een verrassing moet komen, dan wil je waarschijnlijk stiekem de maten van jouw kind opnemen. Het is gelukkig niet zo moeilijk dit te doen, want je kan altijd doen alsof je dat voor de kleermaat doet. Je wilt dus de binnenbeenlengte weten, maar om echt een goed beeld te krijgen wil je ook de totale lengte, en eventueel de armlengte vinden. Verschillende fietsen willen namelijk wel eens verschillende maten hebben voor het stuur of het zadel ten opzichte van de wielmaat.

Passen met het kind

Als het geen verrassing hoeft te zijn, dan kan je natuurlijk samen met jouw kind de fiets gaan "passen". Dit is een stuk makkelijker, zeker als er ook een testritje gemaakt kan worden. Hierbij is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Zo moet het kind met de voeten op de grond kunnen komen bij stilstand, en moet er nog een beetje ruimte over zijn boven de middelste stang. Als er ineens geremd moet worden wil je natuurlijk wel dat er direct balans gevonden kan worden. Wees niet bang om een fiets op de groei te kopen, met name door te kijken naar verstelbare zadels en een verstelbaar stuur. Anders blijf je namelijk nieuwe fietsen kopen!