Veel mensen worstelen nog met het feit dat zij zich niet kunnen overgeven aan de juiste kledingmaat. Dit kan verschillende factoren hebben: je kan nog niet accepteren dat er een paar kilo’s zijn bijgekomen of juist eraf zijn. Het is voor de mens veel fijner om iets te dragen wat echt bij diegene past en ook nog eens in de juiste maat.

Overhemden

Zo ook bij overhemden is het belangrijk dat je de juiste maat hebt. Er zijn heren overhemden voor iedere man; van smal tot goed gevuld en van kort tot lange hemden. Maar hoe bepaal je nou precies de maat van een overhemd? De maat van je overhemd opmeten is een relatief snel, eenvoudig en erg relevante klus. Niet alleen staat het mooier als je het hemd past, maar een te korte of te lange mouw zit ook gewoon onprettig en is potentieel gevaarlijk, een te wijd shirt geeft veel te veel stof en een te kort overhemd schiet makkelijk uit je broek of pantalon. Dit is wat je nodig hebt om te starten met het meten van de juiste maat: meet zo veel mogelijk op de blote huid en trek de centimeter niet te strak aan. De maat van je overhemd met je bij voorkeur ’s middags. ’s ochtends ben je op je dunst en je wil niet dat het overhemd later op de dag te strak komt te zitten. Daarnaast moet je pen en papier bij de hand houden, zodat je kan noteren welke maten je hebt.

Overige maten opmeten

Voorheen had je met een boordmaat eigenlijk alle informatie die je nodig had. Maar door het gebruik van verschillende pasvormen zoals slim fit, super slim fit en modern fit is het verstandig om de rest ook even op te meten. Zo moet je bijvoorbeeld je buikomvang meten. Deze maat meet je op de plek waar je buik het grootst is, meestal ter hoogte van de navel. Meet staand en houd een beetje speling. Zuig je buik niet in, want dat wil je tijdens het dragen van het overhemd ook niet de hele dag doen. Daarnaast meet je je borstomvang op. Hierbij meet je borstomvang onder je oksels op het breedste gedeelte. Je wil natuurlijk nog wel kunnen bewegen, meet het daarom zeker niet te strak.

Maattabel aflezen

Pak nu de maattabel erbij. Zoek eerst naar jouw boordmaat. Kijk vervolgens of de andere maten ook kloppen. Geen enkele maat mag te klein zijn. als je eigen buikomvang flink groter is dan het aantal centimeters wat het overhemd volgens de maattabel heeft, kies dan voor een maat groter, of een ruimere pasvorm.