Allergieën zijn een relatief veel voorkomend probleem bij katten. Of ze nu worden veroorzaakt door omgevingsallergenen, vlooienbeten of voedsel, de symptomen van allergieën kunnen uw kat gek maken – van jeukende, ontstoken huid tot braken en diarree. Voedselallergieën komen niet zo vaak voor als andere soorten kattenallergieën, maar ze kunnen frustrerend zijn om mee om te gaan als ze zich voordoen. Katten kunnen voedselallergieën ontwikkelen voor een willekeurig aantal ingrediënten. Er zijn wel oplossingen om met de allergie om te kunnen gaan. Zo bestaat er hypoallergeen droog kattenvoer. In dit artikel wordt besproken hoe je kan zien of je kat een allergie heeft en de veelvoorkomende allergenen besproken. 

Symptomen 

Als je merkt dat je kat symptomen van voedselallergieën ervaart, zoals braken en diarree, jeuk, haaruitval, ontstoken huid of hoesten en niezen, is het verstandig om met je kat naar de dierenarts gaan om hem te laten onderzoeken. Als je dierenarts vermoedt dat voedselallergieën de oorzaak zijn, moet je het dieet van de kat aanpassen om de oorzaak van de allergie te identificeren en deze volledig uit het dieet te verwijderen. Je zal je kat moeten overschakelen op een nieuw voer dat een geheel andere eiwitten of koolhydraten bevatten. Als je kat laat overstappen is het belangrijk om te kijken of je kat nu wel goed op het voer reageert. En als het weer niet goed is moet je weer ander voer proberen. 

Veel voorkomende allergenen in kattenvoer

Voedselallergieën treden op wanneer het lichaam van je kat ten onrechte een ingrediënt identificeert als een indringer die het lichaam schade toebrengt. De allergie treedt meestal op wanneer je kat voor gedurende lange tijd is blootgesteld aan een bepaald ingrediënt. Zo zijn eiwitten enkele van de meest waarschijnlijke oorzaken van allergische reacties bij katten. Deze eiwitten kunnen invloed hebben: rundvlees, vis, melk, maïs, gluten en kunstmatig kleurstoffen. Belangrijk om te weten is dat je kat meerdere allergenen kan hebben of kan ontwikkelen. Als je kat nu niet allergisch is kan je kat dat (helaas) nog altijd worden. 

Hypoallergeen kattenvoer

Hypoallergeeen kattenvoer is kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor katten die last hebben van een allergische reactie op het kattenvoer. Het kattenvoer bevat vaak slechts een eiwitbron en speciaal geselecteerde bronnen van koolhydraten. Dat zorgt ervoor dat je kat minder snel een allergische reactie krijgt. Welk hypoallergene kattenvoer nou het beste is, is moeilijk te zeggen. Dat heeft ermee te maken dat het natuurlijk sterk afhankelijk is waarvoor je kat allergisch is. Je moet daarom eerst goed onderzoeken waar je kat allergisch voor is. Als je dat weet kan je gerichter hypoallergeen kattenvoer kopen.