Een gazon dat er langzaam maar zeker steeds slechter uit gaat zien: grote kans dat er sprake is van emelten of engerlingen. Dit zijn larven die leven onder het gras en die gegeten worden door vogels. Deze larven worden insecten, kevers en langpootmuggen. Ook dit is vaak voor vogels een reden om dicht in de buurt te blijven van het gras.

Signaleren

Wat lastig is bij engerlingen bestrijden is dat wanneer je de problemen op het gazon herkent, of door hebt dat er iets niet goed gaat, het waarschijnlijk al relatief laat is om het gazon nog te kunnen redden. Toch is het altijd goed om meteen over te gaan op bestrijding. Zoals in de inleiding ook aangegeven, vogels komen af op de larven. Ook dit is erg schadelijk voor het gras, maar het is ook een manier om te herkennen wat er aan de hand is. Een groter aantal vogels in je tuin is erg opvallend, zeker als ze gericht zijn op het gras. Wanneer je dit zit, is vaak het probleem meteen duidelijk. Wel is het belangrijk dat je het verschil tussen emelten en engerlingen kan onderscheiden. Het zijn namelijk allebei larven maar om goed te kunnen bestrijden moet je weten wat voor larven er in je gazon zitten. Een engerling is bruiner, heeft een duidelijke kop. Emelten zijn grijzer van kleur. Ook zijn engerlingen meer in de buurt van planten, terwijl emelten juist meer te vinden zijn bij zand.

Voorkomen

Omdat ze zich nestelen in het gazon is de enige manier om te proberen het te voorkomen het gazon goed onderhouden. Echt voorkomen lukt helaas niet, maar wanneer je een gazon veel blijft maaien, kunnen eitjes niet uit komen en kunnen larven zich ook niet nestelen. Houd het gazon goed vochtig en zorg ervoor dat er weinig onkruid is, juist dit is waar emelten en engerlingen op af komen.

Bestrijden

Emelten en engerlingen bestrijden is de enige manier om er vanaf te komen en dat is mogelijk op twee manieren. Aaltjes tegen engerlingen is een biologische manier om te bestrijden, ook een hele effectieve manier. De aaltjes die de engerlingen binnendringen geven een bacterie af die dodelijk is voor de larven. Engerlingen bestrijden kan ook met regulier bestrijdingsmiddel. Het nadeel daarvan kan zijn dat het ook schadelijk is voor het gazon. In beide gevallen is het voornaamste doel om af te komen van de emelten en engerlingen en zullen beide effectief zijn, echter zijn aaltjes toch aan te raden.